Aktualności

Zespół Szkół Zawodowych ul. Wrocławska w Ząbkowicach Śląskich - - Witamy na naszej stronie
21,10,-1,65,1
25,600,60,0,3000,5000,25,200
90,150,1,50,19,30,45,1,70,20,1,50,1,0,1,5000
0,1,0,0,2,20,7,5,1,1,0,21,-23,1
Zespół Szkół Zawodowych "wrocławska"
Zespół Szkół Zawodowych "wrocławska"
Zespół Szkół Zawodowych "wrocławska"
Nasze nowoczesne obiekty sportowe
Obiekty sportowe
Obiekty sportowe
Historia naszej szkoły
Historia naszej szkoły
Historia naszej szkoły
Z nami będziesz WIELKI
Z nami będziesz WIELKI
Z nami będziesz WIELKI
ZSZ "wrocławska"
ZSZ "wrocławska" i dalej w wielki świat
ZSZ "wrocławska" i dalej w wielki świat

Gastronomowie znów na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu

Gastronomowie znów na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu 

Uczniowie klas gastronomicznych po raz kolejny uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Zajęcia zrealizowano w ramach projektu „Czas na zawodowców” pod hasłem: „Dusza potraw”. Celem zajęć było poznanie roli i możliwości zastosowania przypraw w technologii gastronomicznej, gdyż to właśnie one są cenione za właściwości smakowo-aromatyczne i lecznicze, poprawiają cechy sensoryczne potraw oraz oddziałują na organizm człowieka. Zajęcia rozpoczęły się od krótkiego quizu na temat przypraw. Uczniowie mieli za zadanie rozpoznać te znane i te mniej znane przyprawy, podać ich zastosowanie. 

 

 

Kolejnym, najważniejszym etapem zajęć było wykonywanie przez uczniów potraw z różnych światowych kuchni – gruzińskiej, wietnamskiej, indyjskiej oraz francuskiej. Z kuchni gruzińskiej uczniowie samodzielnie przygotowali kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem przyprawy chmeli – suneli i chili oraz bakłażany z pastą orzechową z dodatkiem szafranu i ziaren kolendry. Kuchnia wietnamska charakteryzowała się wieprzowiną z mango oraz bananach w cieście sporządzanych na bazie mleka kokosowego, przyprawianych tempurą i sokiem z limonki. Kuchnia indyjska to zupa z soczewicy z kurkumą, imbirem i mieszanką garam masala oaz chlebki naan, czyli drożdżowe placuszki posypane sezamem i czarnuszką. Z kuchni francuskiej uczniowie wykonali wytrawną tartę z boczkiem i cebulą ze szczyptą gałki muszkatołowej oraz ptysiową piramidę z kremem patissiere oblaną karmelem. Po sporządzeniu wszystkich zaplanowanych potraw różnych narodów uczniowie wspólnie usiedli do stołu by je skonsumować i ocenić, która z nich najbardziej im smakowała.

Gastronomowie z niecierpliwością czekają na kolejne zajęcia praktyczne na uczelni… 

gościmy

Odwiedza nas 38 gości oraz 0 użytkowników.