Aktualności

Zespół Szkół Zawodowych ul. Wrocławska w Ząbkowicach Śląskich - - Witamy na naszej stronie
21,10,-1,65,1
25,600,60,0,3000,5000,25,200
90,150,1,50,19,30,45,1,70,20,1,50,1,0,1,5000
0,1,0,0,2,20,7,5,1,1,0,21,-23,1
Zespół Szkół Zawodowych "wrocławska"
Zespół Szkół Zawodowych "wrocławska"
Zespół Szkół Zawodowych "wrocławska"
Nasze nowoczesne obiekty sportowe
Obiekty sportowe
Obiekty sportowe
Historia naszej szkoły
Historia naszej szkoły
Historia naszej szkoły
Z nami będziesz WIELKI
Z nami będziesz WIELKI
Z nami będziesz WIELKI
ZSZ "wrocławska"
ZSZ "wrocławska" i dalej w wielki świat
ZSZ "wrocławska" i dalej w wielki świat

 Gastronomowie na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu

 

Gastronomowie na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu

W dniach 10 i 12 grudnia 2018 roku nasi uczniowie  z technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w warsztatach gastronomicznych, które odbyły się na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Zajęcia zorganizowano w ramach realizacji projektu „Czas na Zawodowców” pod hasłem: „Dzień amerykański” a ich celem była produkcja hamburgerów od podstaw. Uczniowie samodzielnie wykonali każdy etap procesu produkcyjnego, a najważniejszym było stworzenie odpowiedniego mięsa do burgerów -  formowali wołowinę w specjalnych formach na kotlety i wysmażali według obranego stopnia, najczęściej medium, by stek pozostał soczysty.  Burger to nie tylko mięso, nie bez znaczenia są też jego dodatki. 

 

 

Kolejnym krokiem w produkcji było zrobienie bułek. Uczniowie samodzielnie przygotowali pszenne ciasto drożdżowe, podzielili je na małe porcje, posypali sezamem i czarnuszką, a następnie upiekli. Zrobili też chutnej cebulowo – jabłkowy, który wraz z dodatkami – warzywami, serem cheddar i sosem keczupowo – musztardowym zwieńczyły całość.

Prócz umiejętności praktycznych, które zdobyli nasi uczniowie, mieli też oni możliwość zapoznać się ze specjalistycznym sprzętem technicznym, były to głowienie maszyny i urządzania do obróbki termicznej. Poznali budowę i zasadę działania płyt typu griddle, grilli na lawie, salamander i pieców konwekcyjno-parowych.

Zajęcia na uczelni były bardzo interesujące, łączyły wiedzę teoretyczną i umiejętne jej zastosowanie w praktyce. Na zakończenie zajęć nasi uczniowie z dumą konsumowali własnoręcznie przygotowane zdrowe i pyszne burgery, „soczyste i aromatyczne mięso zamknięte w chrupiącej lekko maślanej bułce z dodatkami, które podkręciły ich smak”.

gościmy

Odwiedza nas 61 gości oraz 0 użytkowników.