Gastronomowie na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu
W dniach 10 i 12 grudnia 2018 roku nasi uczniowie z technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w warsztatach gastronomicznych, które odbyły się na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Zajęcia zorganizowano w ramach realizacji projektu „Czas na Zawodowców” pod hasłem: „Dzień amerykański” a ich celem była produkcja hamburgerów od podstaw. Uczniowie samodzielnie wykonali każdy etap procesu produkcyjnego, a najważniejszym było stworzenie odpowiedniego mięsa do burgerów - formowali wołowinę w specjalnych formach na kotlety i wysmażali według obranego stopnia, najczęściej medium, by stek pozostał soczysty. Burger to nie tylko mięso, nie bez znaczenia są też jego dodatki.
Kolejnym krokiem w produkcji było zrobienie bułek. Uczniowie samodzielnie przygotowali pszenne ciasto drożdżowe, podzielili je na małe porcje, posypali sezamem i czarnuszką, a następnie upiekli. Zrobili też chutnej cebulowo – jabłkowy, który wraz z dodatkami – warzywami, serem cheddar i sosem keczupowo – musztardowym zwieńczyły całość.
Prócz umiejętności praktycznych, które zdobyli nasi uczniowie, mieli też oni możliwość zapoznać się ze specjalistycznym sprzętem technicznym, były to głowienie maszyny i urządzania do obróbki termicznej. Poznali budowę i zasadę działania płyt typu griddle, grilli na lawie, salamander i pieców konwekcyjno-parowych.
Zajęcia na uczelni były bardzo interesujące, łączyły wiedzę teoretyczną i umiejętne jej zastosowanie w praktyce. Na zakończenie zajęć nasi uczniowie z dumą konsumowali własnoręcznie przygotowane zdrowe i pyszne burgery, „soczyste i aromatyczne mięso zamknięte w chrupiącej lekko maślanej bułce z dodatkami, które podkręciły ich smak”.