Kurs kelnerski 2022
W dniach 05 i 19 listopada 2022 r. odbył się kurs kelnerski podstawowy „Profesjonalna obsługa gości” prowadzony przez Pana Jana Jakimowicza z HoReCa Academy.
W szkoleniu brało udział 35 uczniów z różnych kierunków kształcenia z naszej szkoły pod opieką Pań uczących przedmiotów gastronomicznych - Anny Magnowskiej oraz Julity Pikul.
Celem kursu było opanowanie przez młodzież materiału dotyczącego : organizacji restauracji, organizacji pracy na stanowisku kelner, przygotowania sali restauracyjnej do obsługi gości, podstawowych zasad znajomość obsługi i enologia wina. Uczniowie brali aktywny udział w zajęciach, nauczyli się składać obrusy i serwety, nakrywać prawidłowo stół, układać sztućce i szkło. W czasie kursu uczniowie poznali zasady noszenia zastawy (tace i talerze) oraz rodzaje serwisów i kolejność obsługi gości. Każdy uczeń nabył umiejętności z zakresu obsługi konsumenta i zasad savoir-vivre. Ostatnim elementem szkolenia był szczegółowo omówiony serwis wina (temperatury podawania i dobór różnych rodzajów alkoholi do odpowiednich dań). Po zakończeniu kursu każdy uczestnik otrzymał certyfikat w języku polskim i angielskim, który otworzy dla nich ścieżkę kariery z zawodzie kelnera. Zapraszamy pozostałych uczniów naszej szkoły którzy są chętni do udziału w kursach gastronomicznych podnoszących kwalifikacje nie tylko w swoim zawodzie.