Konkurs filmowy DENK
Pomimo pandemii i nauczania online uczniowie naszej szkoły wraz z Panią Agnieszką Jasek – Łatą, nauczycielką j. niemieckiego przystąpili do konkursu filmowego w wersji niemieckiej. Konkurs został zorganizowany przez Goethe-Institut Krakau w ramach projektu „DENK”.
Głównym jego celem jest motywowanie młodych ludzi do rozwoju kompetencji językowych w sposób bardziej innowacyjny i kreatywny. Dzięki czemu uczniowie mogą rozwinąć kompetencje społeczne i językowe, pracować w zespole jak również zaprezentować wyniki swojej pracy szerokiej publiczności, a może jeszcze odkryć zdolności aktorskie?
Zdjęcia do filmu zostały zakończone, teraz trwają prace montażowe, aby gotowy film mógł zostać wysłany na czas. A oto krótka relacja z tego przedsięwzięcia:
Jak wiele emocji może wystąpić podczas tworzenia filmu o dżemie?
Okazuje się, że naprawdę wiele! Denk, umożliwił nam udział w konkursie o tytule :
„Babciu, jak robi się dżem? Gotowanie online?” (Oma, wie wird eine Erdbeerenmarmelade online gekocht?)
Pani Agnieszka Jasek-Łata pełniła najważniejszą rolę w wyżej wymienionym wydarzeniu, ponieważ to na niej głównie spoczywało dopilnowanie młodzieży i ćwiczenie z nimi ról jak również czasochłonne nagrywanie scen. Scenariusz do filmu natomiast napisała utalentowana Julia Mazur z klasy 2EE.
Obsada aktorska liczyła trzy dziewczyny z klasy II technikum, o profil gastronomicznym: Julia Mazur, Karolina Pażout oraz Zuzanna Koza. Miały one jedne z cięższych zadań, ponieważ wyuczenie się swojej kwestii nie jest tak łatwe, jak może się to wydawać, a szczególnie, gdy jest to w języku niemieckim. Jednakże, na szczęście, podołały!
Kamerzystą był Kacper Kunicki, z II klasy technikum informatycznego, a montażystą Mikołaj Mirzewski z III klasy, tego samego profilu. Chłopaki dzielnie dopilnowali, aby wszystko było pięknie pokazane w kamerze, a później ukazane na ekranie monitora, a co za tym idzie, aby film “cieszył oko”.
Konkurs miał na celu udowodnienie, że mimo pracy zdalnej, można uskutecznić coś naprawdę ciekawego, a przy okazji, lepiej poznać obcy język.
Julia Mazur